środa, 31 października 2012

Kompostownik i halloween

Bywa tak, że rzeczy zupełnie nie powiązane ze sobą mogą znaleźć wspólny mianownik i tak właśnie jest z kompostownikiem i przypadającym na 31 października anglosaskim zwyczajem halloween . Otóż często podczas obchodzenia halloween robi się z dyni lampy, a wydrążony miąższ wykorzystuje się choćby do zrobienia zupy z dyni. Taka biologiczna lampa jednak nie jest wieczna i zazwyczaj jest wyrzucana po kilku dniach. Jednak zamiast wyrzucać dynię warto ją skompostować. Będzie ona dobrym dodatkiem do suchych opadających jesienią liści. Ważne jest jednak aby twardą skórę pociąć na jak najmniejsze kawałki, gdyż duże nawodnienie tego warzywa może powodować punktowy rozkład beztlenowy a co za tym idzie i nieprzyjemny zapach. Tak posiekaną skórę dyni wrzucamy do kompostownika mieszamy z liśćmi i voilan - oto przepis na wiosenny kompost z jesiennej dyni i liści, a ogród chętnie go w kwietniu spróbuje.

Czas zacząć ... pisać o kompostowniku

Kilkanaście lat doświadczenia w kompostowaniu, setki rozmów z osobami zainteresowanymi tematem tysiące klientów, a także badania naukowe nakłania do podzielenia się wiedzą o kompostowaniu w kompostowniku. Pojawią się tu jednak nie tylko podstawy wiedzy, których pełno w sieci na różnych stronach ogrodniczych, lecz także informacje z literatury fachowej czy też wyniki badań, do których łatwo się nie dotrze. Podzielę się także ciekawostkami i osobistymi doświadczeniami i przemyśleniami w związku z tematem kompostowania w ogrodzie i nie tylko. Zapraszam